KABELPARKEN

En kabelpark är som en skate- eller snowboardpark, fast för vattensport. Istället för åka efter båt dras åkaren här efter en eldriven linbana. Fem liftstolpar håller upp en kabel på 10,5 meters höjd, som drar upp till åtta åkare samtidigt – runt vår bana på 623 meter! (största kabelparken i Skandinavien) I vattnet finns hopp, rails och annat (12-13 olika features) som de mer erfarna åkarna gärna använder, men det går lika bra att åka utan att vare sig hoppa eller utföra några andra trick, om man inte vill. Runt banan ligger 550 meter flytbryggor, vilka används som gångväg tillbaka för de åkare som trillat. Kabelbanan är en “counter clockwise”, den går alltså moturs precis som i de flesta (c:a 90%) kabelparker världen över.

Hos oss kan du åka allt från vattenskidor, kneeboard och wakeboard till wakeskate och kiteboard. Alla är välkomna och vi garanterar att alla har lika roligt oavsett om du är äldre, yngre, nybörjare eller proffs.

The Cable Park är en RIXEN-anläggning. Dr. Bruno Rixen är kabelåkningens fader och började utveckla liftdragen vattensport redan 1960 och byggde den första större prototypen till kabelpark redan 1965. Den går fortfarande! Totalt finns det idag (2020) över 300 full size kabelbanor i 40 länder på fem kontinenter. De mindre kabelbanorna, s.k. “2.0:a” mellan två stolpar för en åkare i taget summerar just nu till +400 stycken World Wide, totalt över 700 stycken kabelanläggningar. Tekniken är således väl utprövad och utvecklad sedan mycket länge. I Sverige finns idag 15 stycken kabelbanor, av olika storlek.


RAILS & KICKERS

Våra features ("obstacles"; rails och kickers), 13 stycken, uppdateras, byggs om och ändras lite över tid. Vi har valt att använda oss av obstacles med bra glidyta i hårt plastmaterial.

2022 har vi följande features: Fyra kickers (en stor, 2 mellan, en mini), Butter-rail, A-frame (ish), Stor Funbox, Grindbox, Flatbar, Pipe-rail, Nellie (Elephant), Street-rail, bonk-tunnor och något till.


BEACHVOLLEY, TRAMPOLIN, RAMP OCH BOULE

Vi har inte enbart kabelåkning på The Cable Park. På anläggningen finns ett par SUP´s (“Stand-Up-Paddleboard”), surfbrädor där man står upp paddlar. En stor beachvolleybana, en fet trampolin för voltträning , en miniramp (skateboard kan hyras för en billig penning i butiken om man inte har egen) samt för de som vill ta det lite lugnare – en boulebana bakom bastun. Bollar till beachvolley och klot för boule kvitteras ut i butiken. I Kabelbaren finns ett urval av sällskapspel för den som vill vila kroppen, men inte huvudet.

BASTU

Vi har även en bastu för upp till 12 pers. Denna är öppen vid riktigt dåligt väder under lågsäsong.

Bastun kan privatbokas av grupper/sällskap under hela säsongen. Maila order@cablepark.se


OM THE CABLE PARK

ANSIKTENA BAKOM TCP

Familjen Günther, som äger och driver The Cable Park, upptäckte wakeboard under andra halvan av 1990-talet när sporten ännu var relativt ny och okänd i Sverige. (första officiella wakeboardtävlingen var 1996, i Norrtälje). Äldsta dottern i familjen, Filippa, testade wakeboard bakom båt för första gången som 8-åring och fastnade direkt. Hon åkte sitt första SM 11 år gammal år 2000 och lillasyster Matilda var inte sen att haka på. Några år senare började även Theodor åka och tävla i wakeboard. (Syskonen har en hel del SM-medaljer i bagaget - och t.o.m. bronsmedaljer från EM och VM).

Genom åren har wakeboarden givit oss “barn” i familjen så otroligt mycket, långa somrar av roadtripande runt Sverige för diverse tävlingar, härliga nya vänner genom tävlingar och läger, möjlighet att se världens alla hörn när vi fått vara med och representera Sverige i landslaget på EM och VM - och inte minst otaliga timmar i båten i ur och skur för vår tålmodiga pappa Stefan och mamma Maria.

DRÖMMEN SOM BLEV VERKLIGHET

Drömmen om en kabelpark i Sverige växte fram under andra halvan av 2000-talet när vi varje år packade hyrbilar fulla med utrustning och 30 personer körde 10 timmar ner till våra vänner på kabelparken Norsjö 3 timmar sydväst om Oslo för att köra uppstartsläger för landslaget i båtwakeboard. Tänk om man kunde ha en kabelpark på ett avstånd så man kunde åka dit oftare och mer spontant!

Efter lång tid av letande efter lämplig sjö och kontakt med markägare och kommun (och många tillstånd senare) blev drömmen till slut verklighet år 2010 när bygget av kabeln startade. Kabeln snurrade sina första varv för allmänheten den 1 Juli 2011.

TCP IDAG

2023 fyller TCP 12 år - den 13:e säsongen -!

Med hjälp av vår fantastiska personal och härliga besökare hoppas vi att TCP skall vara en “beachclubliknande oas” och idrottsanläggning nära Stockholm dit man kan komma- både som nybörjare och avancerad åkare. Vårt mål är att skapa en härlig stämning där man kan dela med sig av tips och tricks och få detsamma tillbaka och möta nya vänner med samma intresse som man själv men även komma ut och bara hänga, spela volleyboll, sola eller läsa en bok och ta ett glas vin på altanen om man inte vill, eller kan, åka.

Här vill vi att alla skall känna sig välkomna och “hemma”.

Välkomna till en magisk 13:e sommar på TCP, 2023!

// TCP-family